Loading...
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 21:28

Προβλήματα Εγκαταστάσεων Ομίλων - Σχέδιο Δράσης

Εν συνεχεία της Γ.Σ. του Μαρτίου του 2022, στην οποία ένα βασικό θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν οι εγκαταστάσεις και τα πολλά και διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Όμιλοί μας ,αλλά και ζώντας καθημερινά την αγωνία των Ομίλων για το μέλλον τους , το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ι.Ο, υλοποιώντας μια από τις βασικές αρχές του προγράμματός του, έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει  στις εξής ενέργειες:

  1. Σε συνεργασία με τον κ. Χρυσόστομο Αποστόλου, μέλος του Δ.Σ. του Ν.Ο.Β.Α., και με στόχο τη συγκέντρωση και κωδικοποίηση των προβλημάτων σε ό,τι αφορά το καθεστώς της παραχώρησης χρήσης ή ενοικίασης από διάφορους φορείς, έστειλε ερωτηματολόγια για την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης . Μέχρι το τέλος Ιουνίου περί τους 40 Ομίλους απάντησαν στα ερωτηματολόγια αυτά.
  2. Στη συνέχεια το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ο., συγκρότησε την Επιτροπή Εγκαταστάσεων Ομίλων Ε.Ι.Ο., της οποίας μέλη είναι οι κκ. Χρυσόστομος Αποστόλου, Τάκης Δρακόπουλος (Ν.Α.Σ Καλαμάτας), Κώστας Καλογερόπουλος (Ι.Ο.Πατρών) , Ηλίας Κουντρομιχάλης (Ν.Ο. Πάρου) , Χάρης Ρούσσης (Μέλος Δ.Σ. Ε.Ι.Ο.) , Κώστας Τζαννές ( ΝΟΕΦ), και Γιώργος Χριστόπουλος (Ν.Ο. Καλαμακίου) .
  3. Η Επιτροπή συνεδρίασε και συζήτησε τα ευρήματα που προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια που υποβλήθηκαν. Εξ αυτών προκύπτουν τρεις κατηγορίες εγκαταστάσεων, δηλ. όμιλοι που εδρεύουν σε παραχωρημένη έκταση (το 55%), όμιλοι που εδρεύουν σε μισθωμένες ή ιδιόκτητες εκτάσεις και όμιλοι που δεν ορίζουν τον χώρο που εδρεύουν. Επίσης, υπάρχουν και όμιλοι στους οποίους έχουν λήξει οι παραχωρήσεις των εγκαταστάσεων τους και άλλοι που δεν γνωρίζουν μέχρι πότε είναι διαθέσιμες οι εκτάσεις. Οι φορείς που εμπλέκονται είναι οι Κτηματικές υπηρεσίες Δημοσίου οι οποίες επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα για καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας, οι Δήμοι, οι Οργανισμοί Λιμένων, τα Λιμενικά Ταμεία κ.λ.π.
  4. Η Επιτροπή αφού συζήτησε, ανέλυσε και επεξεργάστηκε όλα τα θέματα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων είναι από δύσκολη έως αδύνατη να επιτευχθεί, κι αν σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν τρόποι να γίνει, χρειάζονται πολλά χρήματα, πολύς χρόνος και πολύ κουράγιο λόγω της πολυνομίας και των συναρμοδιοτήτων των Υπουργείων.
  5. Τελικά εξέφρασε την πεποίθηση ότι μόνο με πολιτική βούληση μπορεί το πρόβλημα να βρει οριστική λύση και εισηγήθηκε προς την Ε.Ι.Ο., μεταξύ άλλων, να σταλεί  επιστολή προς το Υφυπουργείο  Αθλητισμού που είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος φορέας για τον αθλητισμό -η οποία θα είναι υπογεγραμμένη και από τους 160 ομίλους-  και η οποία θα κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους βουλευτές, , και θα ζητάει νομοθετική ρύθμιση  που θα νομιμοποιεί τις εγκαταστάσεις όλων των ομίλων , αφού η ιστιοπλοΐα δεν …παίζεται  σε γήπεδα, σε τερέν ή σε πισίνες ,αλλά μόνο στη θάλασσα.
  6. Στη συνέχεια, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Ι.Ο. αποφάσισε για καλύτερο συντονισμό, τον ορισμό των υπευθύνων ανά περιφέρεια για τις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τον νόμο 4726/2020, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τους Εφόρους –μέλη Δ.Σ. κάθε περιφέρειας, ως εξής:

Χρυσόστομος Αποστόλου-υπεύθυνος Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος, Τάκης Δρακόπουλος-υπεύθυνος Περιφέρειας Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ηλίας Κουντρομιχάλης- υπεύθυνος Περιφέρειας Νήσων Αιγαίου, Γιώργος  Χριστόπουλος- υπεύθυνος Περιφέρειας Αθηνών και Χάρης Ρούσσης-υπεύθυνος Περιφέρειας Ευβοϊκού.

  1. Ταυτόχρονα σας επισυνάπτεται και το σχέδιο επιστολής προς υπογραφή. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα επικοινωνήσουν μαζί σας οι υπεύθυνοι εγκαταστάσεων των περιφερειών.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η αγάπη για το άθλημα  μας είναι τα ισχυρά όπλα απέναντι σε ένα παράλογο κράτος που «αποθεώνει» γενικώς τα μετάλλια ,αλλά καταδιώκει τα κύτταρα του αθλητισμού , τα σωματεία.

Είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί να φτάσουμε μέχρι το τέλος και να πετύχουμε.