Loading...

Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά επτά μεγάλους διεθνείς αγώνες θα διοργανώσει η Ελλάδα εντός του 2023 που είναι και προ-ολυμπιακή χρονιά!

Κι αυτό αποδεικνύει στην πράξη την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό που έχει η παγκόσμια ιστιοπλοϊκή κοινότητα στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Τόσο σε επίπεδο Ομοσπονδίας για τις οργανωτικές δυνατότητες και τις υποδομές της, όσο στους ομίλους, τους ανθρώπους τους, τα μέλη τους κι ασφαλώς στους Ελληνες ιστιοπλόους και τους προπονητές τους. Άλλωστε, οι αθλητές και οι αθλήτριές μας τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε ολόκληρο τον κόσμο με τις επιδόσεις τους στις κατηγορίες Ανάπτυξης.

Έτσι, λοιπόν, το διάστημα 8 με 14 Μαΐου ο Ι.Ο Πατρών θα φιλοξενήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα iQFOiL. Θα λάβουν μέρος όλα τα μεγάλα ελληνικά ονόματα με πρώτους τον Βύρωνα Κοκκαλάνη και τον Λεωνίδα Τσορτανίδη, οι οποίοι θα συναγωνιστούν τους κορυφαίους αθλητές της κατηγορίας και θα έχουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν τη διάκριση σε γνώριμα νερά.

 Αμέσως μετά από 26 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου στον Ι.Ο. Καβάλας Δήμου Παγγαίου θα διεξαχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα Masters στα Finn. Μια κατηγορία που η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση με τους Μπουντούρη, Χατζηπαυλή, Παπαθανασίου, Μιτάκη και θα τρέξουν τα μεγαλύτερα ονόματα της κλάσης.

Την σκυτάλη θα πάρει ο Ν.Ο. Θεσσαλονίκης και από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου θα διοργανώσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Οπτιμιστ. Αυτή τη χρονική στιγμή η Ελλάδα είναι 3η δύναμη στον κόσμο κι ασφαλώς στόχος της ΕΙΟ είναι οι νεαροί ιστιοπλόοι μας να βρεθούν ξανά στην κορυφή.

 Από 22 του ίδιου μήνα μέχρι τις 30 Ιουλίου ο Ν.Ο. Βόλου και Αργοναύτες θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ILCA 4. Μία ακόμη κατηγορία που οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες βρίσκονται σε συνεχή άνοδο.

 Τον Σεπτέμβριο ο Ν.Ο. Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα J24, ενώ από 2 έως και 9 του ίδιου μήνα στα πλαίσια των 3ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο ο αγώνας για τα WINGFOIL RACING. Τέλος, από 7 μέχρι 14 Οκτωβρίου ο Ι.Ο. Βόλου Ανοιχτής Θάλασσας θα διοργανώσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας PLATU 25.

Τη δεύτερη θέση του βάθρου κατέκτησαν οι Παραολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Βασίλης Χριστοφόρου και Θοδωρής Αλεξάς στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑμεΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ομάν. Από τα 26 πληρώματα με αμιγώς ΑμεΑ ιστιοπλόους, τα 20 είχαν στην ομάδα τους κάποιον παλιό Παραολυμπιονίκη ή Παγκόσμιο πρωταθλητή. Τα πληρώματα δοκίμασαν όχι μόνο ένα νέο σκάφος που έχει πιθανότητα να επιλεγεί για το Los Angeles 2028 (εφόσον επιστρέψει η ιστιοπλοϊα στους παραολυμπιακούς αγώνες) , αλλά και ένα νέο format. Στην τελική εξάδα βρέθηκαν οι ομάδες του Καναδά, της Γαλλίας ,της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Ελλάδας. Τελική κατάταξη: 1η Πολωνία, 2η Ελλάδα, 3η Πορτογαλία. 


Στόχος της Ε.Ι.Ο. είναι να προσελκύσει περισσότερους αθλητές και αθλήτριες της Περιφέρειας στις Ολυμπιακές κατηγορίες, και να διαθέσει πόρους για την ανάπτυξη τους. Η περιφερειακή ενίσχυση θα περιλαμβάνει υλικοτεχνική υποστήριξη υπέρ των ομίλων και των αθλητών/αθλητριών που διακρίθηκαν στο περιφερειακό πρωτάθλημα των ολυμπιακών κατηγοριών και επιλογή  για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις ,camp και διεθνείς αγώνες.

Στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας από 26 έως 30 Δεκεμβρίου θα υπάρξουν οι παρακάτω παροχές:

  1. Διάθεση σκαφών με πλήρη εξοπλισμό προς χρήση στον αγώνα για τους συμμετέχοντες που θα υποβάλουν εγκαίρως  το αίτημα μέσω των Ομίλων τους.
  2. Για τους 5 πρώτους αθλητές και τις 5 πρώτες αθλήτριες αποζημίωση 50 ευρώ/ημέρα.
  3. Για τους 3 πρώτους νικητές και τις 3 πρώτες νικήτριες
  • Δύο προπονητικά camp στο Athens International Sailing Center
  • Ένταξή τους στην Προ ολυμπιακή Ομάδα
  • Συμμετοχή σε έναν μεγάλο διεθνή αγώνα
  • Ενδυμασία Εθνικής Ομάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Πρωτάθλημα μπορούν να συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες από τις Περιφέρειες πλην Αθηνών και πλην των αθλητών/τριών των Εθνικών Ομάδων ολυμπιακών κατηγοριών.

 

Θαυμάσια εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γιώργος Παπαδάκος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα EurILCA Senior που ολοκληρώθηκε στο Ιέρ της Γαλλίας.

Ο ιστιοπλόος του Ν.Ο.Π. Φαλήρου έκανε πολύ ωραία προσπάθεια και  κατέλαβε την 13η θέση σε σύνολο 137 σκαφών.

Στις 11 ιστιοδρομίες που πραγματοποιήθηκαν ο Παπαδάκος τερμάτισε 33, 9, 46, 5, 14, 35, 1, 50, 2, 5 και 8 αντίστοιχα. Στις 6, δηλαδή, από τις 11 κούρσες ήταν μέσα στην πρώτη 10άδα, ενώ κατάφερε να πάρει την 1η θέση στην 7η ιστιοδρομία και την 2η στην 9η.

Εξαιρετικές επιδόσεις για έναν 20χρονο αθλητή, ο οποίος δείχνει στην πράξη ότι έχει μεγάλες ιστιοπλοϊκές ικανότητες.

Επίσης ο Αντώνης Μπουγιούρης του Ν.Ο. Π. Φαλήρου κατέλαβε την 44η θέση, ο Αναστάσιος Παναγιωτίδης του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης την 49η, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου του Ν.Ο. Βουλιαγμένης την 59η, ο Λουκιανός Ζαμίτ του Ν.Ο.Π. Φαλήρου την 98η και ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης του Ν.Ο. Ειρήνης Φιλίας την 107η.

Στην κατηγορία ILCA 6 ανδρών ο Δημήτρης Θεοδωράκης (Ν.Ο. Κατοίκων Βουλιαγμένης) τερμάτισε 18ος σε 64 σκάφη και στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών η Μαρία Βλάχου του Ν.Ο. Αμφιθέας ήταν 64η και η Ευαγγελία Καραγεώργου του Ν.Ο. Βουλιαγμένης  77η μεταξύ 95 σκαφών.

Τα αποτελέσματα:

Ο Ν.Ο. Κατερίνης και η Εταιρεία DSK Foils προσφέρουν 20 Καρένες που θα διανεμηθούν στα περιφερειακά πρωταθλήματα ως εξής: Από 4 καρένες στις 2 μεγαλύτερες- πλην Αθηνών- σε δύναμη αθλητών περιφέρειες Νήσων Αιγαίου -Κρήτης & Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, καθώς και από 3 καρένες στις υπόλοιπες περιφέρειες.
Οι καρένες θα διανεμηθούν ως εξής: Στον 1ο νικητή και την 1η νικήτρια, καθώς και στον 1ο και στην 1η στην κατάταξη U13  για τις 2 πρώτες περιφέρειες . Για τις υπόλοιπες περιφέρειες στον 1ο ή στην 1η στην γενική κατάταξη, καθώς και στον 1ο και την 1η στην κατάταξη U13 . Ολοι θα πρέπει να είναι από διαφορετικό Ομιλο. Σε αντίθετη περίπτωση η καρένα θα δίνεται στον επόμενο ή την επόμενη στην κατάταξη.
Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ευχαριστεί θερμά τον Ομιλο της Κατερίνης και τον κ. Δασκάλου.
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 13:24

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ στο Ομάν

Αναχωρεί το Σάββατο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ στο Ομάν η Ελληνική ομάδα που αποτελείται από τους παραολυμπιονίκες Βασίλη Χριστοφόρου (Τετραπληγία) και Θοδωρή Αλεξά (Ακρωτηριασμός κάτω άκρου) , αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά με μια νέα κατηγορία που έχει αναπτυχθεί ειδικά για ΑμεΑ, το RS Venture Connect. Θα τους συνοδέψει ο προπονητής και υπεύθυνος του προγράμματος ανάπτυξης ιστιοπλοΐας ΑμεΑ της Ελληνικής Ιστιοπλοικής Ομοσπονδίας, Ακης Τσαρούχης 
 
Οι αθλητές μας θα συμμετέχουν ώστε να δοκιμάσουν από τους πρώτους την νέα αυτή κατηγορία, καθώς και τη νέα αγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Το σκάφος και η αγωνιστική διαδικασία είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να απαντήσουν σε όλες τις απαιτήσεις της World Sailing που αφορούν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για επανένταξη της ιστιοπλοίας στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Λος Άντζελες το 2028. Το σκάφος είναι γρήγορο, εντυπωσιακό και “τηλεοπτικό”, ενώ η νέα διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων, κρατάει το κόστος συμμετοχής των αγωνιζομένων χαμηλά, προσφέρει θέαμα και σέβεται με το παραπάνω όλους τους κανόνες που υπάρχουν για συμμετοχή ΑμεΑ αθλητών σε αγώνες, όπως ο χρόνος παραμονής στη θάλασσα.
 
Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, με το πρόγραμμα της Blu Mediterraneo βοηθάει ενεργά την ανάπτυξη της ιστιοπλοϊας ΑμεΑ σε όλη τη χώρα παρέχοντας υλικά αλλά και τεχνική στήριξη. Η μεγάλη συμμετοχή ΑμεΑ ιστιοπλόων από όλη την Ελλάδα στο Athens International Sailing Week πριν λίγες μέρες είναι ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς που γίνεται και καλός οιωνός για το μέλλον. 
Πολύ καλή εμφάνιση του Cameron Maramamenides στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη São Luís Maranhão στην  Β. Βραζιλία ,από 07 έως 13 Νοεμβρίου. Ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε 5ος μεταξύ 26 αθλητών από 13 χώρες.


Το Site του αγώνα: